Dieta antystresowa

Stres działa w naszym umyśle i w naszym ciele, gdzie może wywołać niedobór mikroskładników, które są potrzebne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Z drugiej strony niezbędna dieta powinna wzmacniać nasz system nerwowy i uodparniać na działanie stresu, aby być na niego mniej podatnymi w przyszłości.

W stresie najgorsze są złe nawyki. Brak czasu i pośpiech powoduje, że częściej sięgamy po fast-foody, albo podjadamy. Jeśli sięgamy po słodycze, to niosą one ze sobą duży chwilowy zastrzyk energii z węglowodanów, ale na dłuższą metę nie niosą ze sobą nic pożytecznego. W ten sposób zaspokajamy poczucie głodu, ale nie zaspokajamy potrzeb organizmu. Dają one energię tylko przez chwilę, ale nie pozwalają utrzymać jej właściwego poziomu przez cały dzień.

Trudno zmusić kogoś, kto prowadzi życie w biegu, aby ugotował złożony urozmaicony obiad, ale bardzo łatwo można zmienić pewne złe nawyki, przez ich zastąpienie zdrowszymi zamiennikami. Powinna być to nasza pierwsza linia obrony, którą najłatwiej wprowadzić w życie.

Przykładowe, nie wymagające przygotowania, zdrowe przekąski to : jogurt naturalny, gorzka czekolada powyżej 70%, orzechy włoskie, sok pomidorowy, sok z marchwi, migdały. Wszelkie słodycze zastąp owocami.

Kolejnym nawykiem, o który warto zadbać, to jedzenie śniadania w niedługim czasie od pobudki. Nie należy zanadto zmuszać organizmu do pracy na rezerwach, a zwłaszcza popędzając go do wzmożonej aktywności np. kawą. Dobre śniadanie z rana to podstawa. Nie rezygnuj z niego.

Gdy już uporamy się z naszymi nawykami, warto dobrać składniki naszych codziennych potraw tak, aby zawierały niezbędne mikroelementy:

Witaminy z grupy B – dostępne w zielonych warzywach, warzywach strączkowych, pestkach słonecznika, drobiu, rybach, jajkach, chudym serze, grzybach i produktach zbożowych. Wzmacniają system nerwowy i łagodzą stany lękowe. Witamina B6 uczestniczy w syntezie serotoniny, mającej wpływ na nasze naturalne cykle.

Witaminy A, E – posiadają działanie przeciwutleniające. Można je przyswoić wraz z olejami roślinnymi, migdałami, jajkami, marchwią, orzechami, kiełkami brukselką i innymi zielonolistnymi warzywami, morelami, brzoskwiniami, czarnymi jagodami, szpinakiem, pomidorami

Witamina C – Reguluje poziom hormonu stresu – kortyzolu. Witaminy C najwięcej jest w dzikiej róży rokitniku, czarnej porzeczce, natce pietruszki, papryce

Wapń – dostępny w produktach mlecznych, soi, fasoli, brokułach – wpływa na wrażliwość komórek nerwowych. Na niektórych ludzi szczególnie dobry uspokajający wpływ ma ciepłe mleko. Należy pamiętać, aby nie zniweczyć dobrego działania wapnia piciem kofeiny i alkoholu, które hamują jego wchłanianie.

Antyoksydanty – zwalczają wolne rodniki, a dostępne są w warzywach, czerwonym winie spożywanym w małej ilości

Kwasy omega-3 – który możemy dostarczyć do organizmu jedząc awokado, tłuste ryby,  olej lniany czy migdały i orzechy morskie  – poprawiają one stan kondycji psychicznej i poprawiają pracę mózgu

Magnez – jego brak może wywołać rozdrażnienie, lęk, brak skupienia. Aby zadbać o jego prawidłową ilość jadaj szpinak, fasolę, kakao, ryby, migdały, orzechy nerkowca

L-tryptofan – występujący w rybach morskich, awokado, jajach, bananach, orzechach, mleku, chudym mięsie jest aminokwasem, który zapewni nam właściwy poziom serotoniny i melatoniny – przekaźników wpływających na nasz poziom pobudzenia w ciągu dnia i dobry spokojny sen.

Dobrą dietę na stres można wzbogacić o uspokajające herbaty ziołowe takie jak szałwia, lawenda i dziurawiec. Dużą ilość flawonoidów ma przede wszystkim melisa i rumianek.

W diecie antystresowej należy koniecznie unikać prostych, oczyszczonych węglowodanów, a przede wszystkim utwardzonych tłuszczów roślinnych takich jak olej palmowy. Powodują one powstawanie szkodliwych wolnych rodników i stanów zapalnych. Należy również pamiętać o korzystaniu ze słońca, bo tylko ono jest w stanie zapewnić nam witaminę D. Nie dostarczymy jej w składnikach spożywczych.

Jeśli poszukujesz dobrych przepisów zawierających składniki diety antystresowej – zainteresuj się dietą śródziemnomorską, która zawiera bardzo dużo zdrowych substancji. Należy też pamiętać, że tradycyjnie, takie dania są spożywane w umiarkowanej ilości, tak aby napełnić się do maksymalnie 70%. Nie powinniśmy obciążać się jedząc do uczucia sytości, bo organizm z pełnym żołądkiem przeznaczy energię na trawienie i nie ułatwi nam to realizacji stresujących zadań.